Inge-Ida.reismee.nl

Rotorua - Wellington

Hallo iedereen

Het vervolg van zondagavond naar de Maori's. We werden met 'n bus naar de 'Tamaki Maori Village' gebracht. In de bus erheen werd er uit de bezoekers 'n leider gehaald en dat was Dave. Dave moest als leider van de groep het vredesoffer accepteren anders mocht de groep niet naar binnen. Wij als bezoekers moesten achter Dave blijven staan.

De 'Karanga' of welkomst roep, was over het plein te horen en werd gevold door de Powhiri (welkomst dans). Daarna waren we welkom in het dorp. Waar verschillende activiteiten plaats vonden zoals handspelletjes ,wapens laten zien en het zingen van liederen. Deze activiteiten van vroeger zijn terug gebracht naar de generatie van nu.

Vanuit het dorp gingen we het Wharenui (het grote huis) binnen waar de Rangi-a-Tea Cultural group verschillende Waiato (Zang) en Haka, (Dans) uitvoeren die de verhalen vertellen van een trots ras Te Maori.

Tijd voor het avondmaal - de traditionele HANGI, wat 3 tot 4 uur onder de aarde op hete stenen heeft gelegen. Dit is een eeuwen oude kook methode. Eerst worden stenen gloeiend gemaakt met het branden van inheems hout. Dan worden ze in een gat in de grond gelegd. Het vlees gaat in manden en worden direct op de hete stenen gelegd, dan de groenten gevold door de pudding. Dan wordt er een natte doek opgelegd en meteen word het gat gedicht met zand om de hitte binnen te houden.

Daarna gingen we de eetkamer in om van dit alles te smullen. Het was 'n fascinerende avond.

Maandag ochtend zijn we richting Wanganui gereden. waar we onderweg het Wai-O-Tapu warmtebronnen zijn wezen bezichtigen. Hier zijn verschillende vulkanische bronnen, poelen en geisers waarvan van één elke dag om 10.15u erupteert. Nu had Inge zoiets van dan drukken ze zeker op de knop.... Nou het leek er 'n beetje op. De Lady Knox Geiser werd ontdekt in 1896 door gevangenen in een werkkamp bij aanplant van een naaldbos. Na een wasbeurt in de chloridebron kwam tot verbazing van de gevangenen, de bron tot een geweldige eruptie. Nu doen ze het met behulp van een zakje zeep. Door toevoeging van het zeep vermindert de oppervlaktespanning van het water waardoor de hete stoom en water vrij kunnen komen door de ventilatieschacht van de geiser. Tot 1931 gebeurde dit op eigen kracht elke 24 tot 25 uur. Je had er ook het Zwavelgrot, het bad van de duivel, de champagnepoel en vele andere.

Op onze weg verder naar Wanganui werden we weer door de bergen en slingerweggetjes gestuurd wat op zich heel mooi is om te rijden. Inge had kort daarvoor gezegd dat er in New Zealand 7 miljoen schapen moesten zijn maar er nog maar heel weinig had gezien. Tot we een bocht omkwamen......... 'n hele boel schapen voor ons op de weg, gelukkig gingen de schapen linksaf waar wij rechtsaf moesten maar het was wel 'n gaaf gezicht.

We hebben overnacht in Wanganui en zitten nu in Wellington waar we morgen Inge z'n verjaardag vieren dus......als jullie trek in ‘n bakkie hebben zijn jullie van harte haere mai

Donderdag varen we over naar het Zuidereiland dus dan horen jullie ons pas weer.

Doeiiiiiiiii Inge en Ida

anja

Inge van harte! Jammer van de traktatie in het keukentje!! n Fijne dag allemaal

Charl en Sandra

Wij komen rond een uur of acht.
Wij willen wel gebak bij de koffie

wilma

van harte gefeliciteerd dan maar

jellie

gefeliciteerd en is de koffie klaar we zijn er bijna
Tot zo

Leen & Nannie

Hoi daar, wat ziet het er weer spannend uit. Inge, hier ben je nog niet jarig maar waar jullie nu zijn al wel. Dus hieperdepiep hoera, gefeliciteerd met je verjaardag. Ida, Charl en Sandra natuurlijk ook gefeliciteerd. En Dennie als je dit leest ook gefeliciteerd met je vader. Fijne overtocht en tot horens. Xxxxxx

Bertha

hallo Ida en Inge en Charl en Sandra wat een verhaal weer ,wat een belevenis zeg en Inge van harte gefeliciteerd met je verjaardag en nog vele gezonde jaren erbij .
groetjes van piet en Bertha

sinclair,nicolet en joshua

hieper de piep hoera alvast een hele fijne verjaardag groetjes sinclair,nicolet en joshua

Henk en Arca

Hallo,

Een geweldige ervaring, geniet er maar met volle teugen van. Ook allemaal van harte gefeliciteerd.

groetjes Henk en Arca

Bert en Greet

Op het moment dat wij dit berichtje schrijven (24 jan. 17.18 uur) is het bij jullie al 25 januari, dus Inge van harte gefeliciteerd. Geniet nog van het prachtige land.

jolanda fysio

Hallo

Wat een bijzondere ervaringen doen jullie op tijdens jullie vakantie. Doe wel voorzichtig! Ida, hoe is t met je pols?
Veel plezier. Gr Jolanda

karla

Hieperdepiep hoera!! Gefeliciteerd Inge,
Wat hebben jullie een hoop reakties zeg!! Geeft vast een fijn gevoel,en verder moeten jullie er zelf een leuke dag van maken,groetjes van hier xxxxx